4. lokakuuta 2015

Viinahävikistä herkuksi: portviini-paahtovanukas



Meillä on näköjään viinahävikistä herkuksi -viikot! Kun aikaisemmassa postauksessa käytettiin marsalaviinin jämiä taivaalliseen kanakastikkeeseen, niin nyt yritettiin hävittää portviinin jämiä. Hävikki oli tosin aika pieni, kun tähän Maku-lehdestä löytämääni reseptiin upposi viiniä vain kaksi ruokalusikallista.

Kaapista löytyy vielä jumalattoman isot pullot sekä punaista että valkoista portviiniä, joita on molempia vajunut vain muutama sentti. Luin, että portviini säilyy huonosti avattuna, joten täytynee keksiä pian uusia käyttökohteita ennen kuin tämä jalo juoma siirtyy oikeasti viinien taivaaseen. Tai sitten täytyy vain nauttia lasillinen portviiniä syysiltojen iloksi. Ei sekään ole hullumpi vaihtoehto.   

Portviini-pahtovanukas


  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl täysmaitoa
  • 2 - 3 sitruunankuoriviipaletta
  • 2 munaa
  • 2 keltuaista
  • 1 ½ dl sokeria
  • 2 rkl portviiniä
Sokerililemi
  • 1 dl sokeria
  • 2 rkl vettä

Ota valmiiksi esille 6 uuninkestävää annosvuokaa. Keitä sokeriliemen aineksia kattilassa, kunnes seos on kauniin kullanruskeaa. Jaa seos vuokiin ja kääntele niitä niin, että sokeriseos peittää koko pohjan. Tässä on toimittava sukkelasti, koska sokeriliemi jämähtää alta aikayksikön.

Laita kerma, maito ja sitruunankuoret kattilaan ja kiehauta. Nosta kattila sivuun ja anna maustua puolisen tuntia. Nouki sitruunankuoret pois ja kiehauta seos uudelleen. 

Sekoita munat, keltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Kaada kuuma kerma-maitoseos joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta portviinillä. Jaa seos vuokiin.

Nosta annosvuoat isoon uunivuokaan. Kaada kuumaa vettä uunivuokaan niin, että se ulottuu annosvuokien puoleen väliin. Kypsennä vesihauteessa 175 asteessa noin 40 minuuttia. 

Jäähdytä ja kumoa tarjolle.  

Mitähän herkkua keksisi Viikate Tervaskanto -pullon jämistä?



Biisisuositus: Eppu normaali - Baarikärpänen

4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen jälkkäri. Vai että viinahävikistä herkuksi. :D Kannatan tätä projektia. Minullakin on avattuna pullo valkoista portviiniä, jolle pitäisi keksiä jotain hyötykäyttöä. Uppoaisikohan tuo johonkin lihapataan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me käytimme valkoista portviiniä turskakroketteihin. Itse asiassa noiden pienten palleroisten takia ostimme sekä punaisen että valkoisen portviinin. Teimme ensin kroketteja punaisesta viinistä, mutta eihän ne näyttäneet tietenkään siltä miltä piti, joten uusi satsi oli tehtävä valkoisesta viinistä. No, sellaistahan se on - kokataan hieman ja mokataan hieman :) Ja nyt pitää keksiä viinahävikistä herkkuja :) Varmasti uppoaa lihapataankin!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Eikun vaan sitten A-kauppaan portviiniostoksille :)

      Poista