25. lokakuuta 2015

Te quiero - kierot savolaiset



Meksikolainen keittiö, joka on kuitenkin  yksi maailman suurimmista ruokakulttuureista, on minulle tuttu valitettavasti vain kliseisten tacojen, tortillojen ja enchiladojen kautta. Jostakin syystä tutkimusmatka syvempään meksikolaiseen makumaailmaan on vain jäänyt tekemättä. Tästä pintaraapaisusta oli yritettävä päästä enemmän ytimeen, ja niin päädyimme tekemään oppimatkan Kuopiosta löytyvään meksikolaiseen ravintola Panzaan, jonka takaa löytyykin joukko todellisia ammattilaisia.

Tällä meksikolaisen ruoan kokemuksella (ja kierona savolaisena) en pysty arvostelemaan ravintolaa syvemmin, joten totean vain lyhyesti, että Panzan drinksut ja ruoat noudattivat kaikki samaa linjaa ja maut vahvistivat mielikuvaani meksikolaisesta ruoasta: se on rentoa, vahvan makuista, hapokasta ja värikästä ruokaa.

Ja siitähän se ajatus sitten lähti vähän kokeilla Meksikon makuja myös kotona...

Linssejä pekonin kera


  • 100 g kuivattuja vihreitä linssejä
  • 200 g pekonia
  • 4 tomaattia
  • ½ sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 rkl kasviöljyä
  • 1 tl suolaa
  • nippu korianteria

Kiehauta linssit kahdessa litrassa vettä ja hauduta miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Leikkaa pekoni suikaleiksi ja kuutioi tomaatit. Hienonna sipulit ja korianteri. 

Kuumenna öljy kattilassa ja paista pekonia kovalla lämmöllä kunnes se on ruskistunutta ja rapeaa. Vähennä lämpöä ja lisää sipuli sekä valkosipuli. Hämmennä hetki, lisää kuutioitu tomaatti ja paista muutama minuutti. Lisää linssit, linssien keitinvesi ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta kymmenen minuuttia. Lisää korianteri ja anna makujen tasaantua minuutin verran. Koristele korianterilla. 

Tarjosimme linssi-pekonipaistosta kana-quesadillojen kanssa, lisukkeena komppasivat mainiosti guacamole ja meksikolainen salsa, pico de gallo.



Ohje on kirjasta; Aitoa Meksikon ruokaa (Felipe Fuentes Cruz, Ben Fordham).

Biisisuositus: Ismo Alanko - Kieli jolla vaikenen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti