30. heinäkuuta 2015

Salaatti oman maan uusista perunoista



Ilmassa on aina hieman suuren urheilujuhlan tuntua, kun saa maistaa kesän ensimmäisiä oman kasvimaan perunoita. Kesäperuna on niin makoisaa, että sitä popsii mielellään ihan sellaisenaan pelkän voin ja tillin kera. Suoraan maasta nostettuja perunoita tuleekin keitettyä mökillä aina liioitellun suuri kattilallinen. Ylihän niitä usein jää, mutta seuraavanakin päivänä niistä voi loihtia taas uusia herkkuja. Tämä perunasalaatin ohje löytyi yllättäen sienikirjasta (Poimi parhaat! Sieniä ja sieniherkkuja), jota pläräilin kesän ensimmäistä kantarellisaalista varten. On tämä vaan niin ihanaa aikaa; sienien satokausi on alullaan ja kasvimaastakin alkaa saada jo omaa satoa.

Uudet perunat strasbourgilaiseen tapaan 


  • keitettyjä ja viipaloituja uusia perunoita
  • 1 dl maitorahkaa
  • 1 dl crème fraîchea
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • rouhittua suolaa ja mustapippuria
  • (ruohosipulia)

Viipaloi keitetyt perunat ja asettele ne lautaselle. Tee kastike sekoittamalla aineet keskenään. Valuta kastike perunoiden päälle ja koristele ruohosipulilla. Lyhyestä virsi kaunis tällä kertaa. 

Biisisuositus: Pekka Streng - Puutarhassa


4 kommenttia:

  1. Oman maan perunat on niin luksusta! Meillä tulee joka vuosi perunarutto varsiin, mutta en malta pitää sitä usean vuoden taukoa perunanviljelyssä, mitä ruton karkoittaminen vaatisi. Ja näin kesällä perunat on vielä ihanan sileitä ja ruvettomia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kummallinen mielihyvä tosiaan tulee omista kasvattamista perunoista. Vähän sellainen alkukantainen suo, kuokka ja jussi fiilis :) Meidän potut on onneksi selvinneet toistaiseksi taudeilta, vaikka ollaan aika laiskoja toteuttamaan esim. vuoroviljelyä. Joskus liika kuivuus on tehnyt niistä rupisia, mutta tänä kesänä sitä vaaraa ei ainakaan ole ollut!

      Poista
  2. Ai kun kiva resepti! Meillä ei ole pottumaata, kaikennäköistä muuta kylläkin kasvaa. Vähän tuo kypsyminen vaan venyy kun lämpöä ei oikein riitä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptin yllättävä osio oli tuo maitorahka, jota itse en ainakaan aiemmin ole kokeillut perunasalaatissa. Ja sehän toimi oikein hyvin. Meilläkin on ollut kasvimaan suhteen erityisen huono kesä; aina pomminvarma kesäkurpitsakin on nyt vasta kukassa. Saa nähdä tuleeko yhtään kurpitsaa.

      Poista