24. maaliskuuta 2015

Ihana Panang curry




Panang curry on nopea ja helppo tie thaimaalaisten makujen pariin. Jos tahnan ostaa valmiina tai on kenties tehnyt sen aikaisemmin, voi tätä tehdä helposti arkiruoaksikin. Curryn teko on nopeampaa kuin riisin keittäminen, varsinkin kun sen tekee kanasta eikä kenties tämän curryn yhteydessä yleisemmästä naudanlihasta. 

Panang on hapanimelä, miedohko curry. Sen pitäisi olla kuivahko, mutta suurimmassa osassa reseptejä kookosmaitoa tai -kermaa on käytetty avokätisesti. Maapähkinä on yleensä yksi currytahnan raaka-aineista, mutta kaupasta ostetuissa tahnoissa ei välttämättä ole käytetty pähkinää, kenties allergiasyistä johtuen. Voit lisätä curryyn nokkelasti vaikka maapähkinävoita. Sama jippo toimii hyvin myös vieläkin pähkinäisemmässä massaman-curryssa. Tamarinditahna lisää viehkoa hapokkuutta, voit lisätä tilkan limen mehua sen puutteessa.

Kun panangin makuun pääsee, kannattaa tahna tehdä itse. Aikaa siinä tuhrautuu puoli tuntia, mutta maku on aivan eri luokkaa kuin valmiissa tahnoissa. Osaa tahnan aineista ei kovin helposti löydy tavallisista marketeista, ja jos aasialaista kauppaa ei löydy lähistöltä, voi kokeilla galangajuuren korvaamista inkiväärillä. Korianterin juuren voit kenties korvata lisäämällä hiukan korianterin lehtiä. Katkaraputahnalle on vaikea löytää korviketta, niin pahan hajuista tököttiä se on.


Panang curry

(Kaeng Panang)


  • 500 g kananrintaa tai luuttomia reisilihoja suikaleina
  • 3 rkl öljyä
  • 2-3 rkl Panang currytahnaa, itsetehtyä tai esim. SpiceUp
  • 1 dl kookoskermaa
  • 6 kaffirlimen lehteä
  • 2 dl kookosmaitoa
  • 3 rkl kalakastiketta
  • (1 tl tamarinditahnaa)
  • ( 2 tl maapähkinävoita)
  • 1 rkl sokeria
  • 2 punaista chiliä ohuina suikaleina
  • thaibasilikan lehtiä

Jos käytät kuivattuja kaffirlimen lehtiä, laita ne vesitilkkaan likoamaan. Paloittele kana ja leikkaa chili ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna öljy wokkipannussa, lisää currytahna ja paista pari minuuttia kunnes maut alkavat irrota öljyyn. Kaada pannulle kookoskerma ja sekoita kunnes kerma on imeytynyt tahnaan ja rakenne on taas paksua. Lisää kana ja limen lehdet ja pyörittele pannulla muutama minuutti. Kaada sekaan kookosmaito, mausta kalakastikkeella, sokerilla ja chilisuikaleilla ja hämmentele hetki. Lisää lopuksi thaibasilikan lehdet.


Panang currytahna

(riittää 2-3 curryyn)
  • ½ tl juustokuminan siemeniä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 rkl maapähkinöitä
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 salottisipuli
  • 2 cm pala galanga-juurta
  • 1 sitruunaruohon varsi
  • 1 rkl korianterin juurta hienonnettuna
  • 2 limen kuori raastettuna
  • 4- 10 suurta kuivattua punaista chiliä koosta riippuen
  • ½ tl merisuolaa
  • ½ tl valkopippureita
  • ½ rkl katkaraputahnaa


Halkaise kuivatut chilit pitkittäin, poista siemenet ja laita vesitilkaan likoamaan. Paahda juustokuminan ja korianterin siemeniä sekä maapähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla, kunnes ne alkavat hieman savuamaan. Kumoa ne mortteliin, lisää suola ja valkopippurit ja jauha hienoksi. Siirrä jauhe sivuun odottamaan. Hienonna veitsellä galanga, sitruunaruoho, korianterinjuuri, sipulit ja chilit ja laita nekin mortteliin. Survo tahnaksi, lisää paahdetut mausteet, limen kuori ja katkaraputahna, ja sekoita tasaiseksi. Tahna säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa muutaman päivän, tai voit pakastaa sen myöhempää käyttöä varten.

Biisisuositus: Von Hertzen Brothers - New Day Rising



4 kommenttia:

  1. Mmm, kuullostaapa ihanalta! Thaikokkaaminen on jäänyt itsellä vähiin, vaikka kyseisen keittiön antimista kovasti pidänkin. Omasta mielestäni hyvästä maustearsenaalistamme jää silti aina jotain puuttumaan. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on tehty Thaita aikaisemmin kovin harvoin. Raaka-aineita löytyy kuitenkin jo aika hyvin marketeista ja loput sitten kysymällä aasialaisista kaupoista.

      Poista
  2. Samaa mieltä, omat tahnat on parhaita. Panang currya en tosin ole itse tehnyt. Pitää kokeilla. Ja tuo tahnan pakastaminen on hyvä idea, samalla voisi siis tehdä parin curryn tahnat kerralla. Jep, jep.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan omissa tahnoissa selvä makuero valmiisiin verrattuna. Tähän tahnaan pitäisi löytää isoja kuivattuja chilejä, jotka ovat miedompia kuin pienemmät. Näin värin saisi vielä punaisemmaksi ilman että tahnasta tulisi liian tulista.

      Poista