25. lokakuuta 2014

Cavatelli tuorepasta ja täyteläinen tomaattikastike



Mukavaa pastapäivää! Tänään pitäisi olla liputuspäivä, sillä on maailman pastapäivä. Tämä yksinkertainen raaka-aine on ehkä se kaikkein tärkein yksittäinen ilon tuoja keittiössämme. Niinpä pastapostaus on paikallaan. Kaupan päälle pistetään jakoon myös huippuvinkki poimujen tekemiseen pastan pinnalle. Kokeile myös gnocchien kanssa! 

Cavatelli on ehkä vähemmän tunnettu pastamuoto meillä. Sen poimut ja notkot on luotu imemään mehukasta kastiketta itseensä, joten kastiketta saa olla paljon. Me teimme cavatellin normaalista tuorepastataikinasta, mutta ohessa myös ohje ricotta-juustoa sisältävään taikinaan. Sen maku on varmaan astetta keveämpi, joten kokeilemme sitä varmasti tulevaisuudessa.

Tuorepastataikina 1

  • 300 g vehnäjauhoja (osa tai kaikki durum-sellaista)
  • 3 kananmunaa
  • 1 keltuainen
  • ripaus suolaa


Tuorepastataikina 2

  • 300 g jauhoja
  • 300 g ricottaa
  • 1 muna
  • 1 keltuainen
  • ripaus suolaa



Sekoita ainekset haluamallasi metodilla (perinteinen jauhokeko-munasilmä tai moderni monitoimikone). Vaivaa taikinaa 15 - 20 minuuttia ja anna levätä tuorekelmuun käärittynä puolisen tuntia jääkaapissa.

Leikkaa pastapallosta pienehköjä paloja ja pyöritä niistä sormenpäillä tai kämmenellä vajaan sentin paksuisia nauhoja. Leikkaa nauhoista 2-3 cm pituisia paloja. BAMBUMATTOA apuna käyttäen paina sormellasi pala litteäksi ja vedä itseesi päin, niin että poimutettu pala kääntyy lähes rullaksi. Hetken harjoittelun jälkeen homma alkaa tuntumaan tosi kivalta ja cavatellitehdas toimii kiihtyvällä vauhdilla.

Keitä hyvin suolatussa runsaassa vedessä muutaman minuutin ajan. Cavatellit ovat periaatteessa valmiita, kun ne nousevat pinnalle. Näin ainakin elokuvissa, mutta kannattaa maistella ja säätää keittoaikaa sen mukaan.

Täyteläinen tomaattikastike

  • aimo loraus oliiviöljyä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 2 tölkkiä Mutti San Marzano kuorittuja tomaatteja
  • 2 peperoncinoa murskattuna
  • nippu basilikan lehtiä
  • hieman suolaa ja pippuria
  • 2 rkl voita


Paista silputtua sipulia oliiviöljyssä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet ja kypsyttele minuutti. Lisää tomaattitölkit, puolet basilikan lehdistä ja peperoncino. Anna muhia kannen alla miedolla lämmöllä tunti välillä hieman sekoittaen. Mausta varovasti suolalla ja pippurilla. Jos tomaatit ovat hyviä, kastike ei tarvitse paljoa suolaa. Massiivinen suolamäärä kuuluu pastan keitinveteen, jota voit muutaman lusikallisen lisätä kastikkeeseen loppuvaiheessa. Lisää loppu basilika, keitä hetki, heitä sekaan voi ja hämmennä tasaiseksi. Nosta vastakeitetty pasta reikäkauhalla kastikkeeseen ja anna imeä makuja minuutin verran. Nauti.






Biisisuositus: Dungen - Festival



6 kommenttia:

  1. Aivan loistava tapa pyöräytellä pastaa! Minulla on tuota varten oma koneensa, jota olen käyttänyt tähän mennessä kolme kertaa, ekan, ainoan ja toistaiseksi viimeisen kerran ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisesta koneesta en ole kuullutkaan, mutta luulen että teidän mahtavasta ruokakomerostanne löytyy monta muutakin mielenkiintoista vekotinta...

      Poista
  2. Kekseliästä! Pastantekokin menee minulla "en ole koskaan..." -osastolle, mutta saitte sen juuri kuulostamaan ja näyttämään kokeilemisen arvoiselta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa se ainakin on jos löytyy aikaa jolle ei keksi muuta käyttöä :)

      Poista
  3. Olettepas päteviä pyöräyttämään pastaa, vaikuttavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taikina itse asiassa onnistuu hyvin enintään joka toinen kerta. Vain kaksi raaka-ainetta, mutta yllättävän vaikeaa se on.

      Poista