18. elokuuta 2014

Onni on ystävä, jolla on kirsikkapuu



Onni olisi omistaa oma kirsikkapuu, mutta vielä suurempi onni on omistaa sellainen ystävä, jonka kirsikkapuut tuottavat satoa yli omien tarpeiden. Pitihän se kutsua itsensä taas kylään sattumoisin parhaimpaan kirsikoiden satoaikaan. Tähtäimessäni olivat ylälatvojen mehukkaan näköiset yksilöt, joten eikun rakennustelineen päälle keikkumaan, eikä aikaakaan, kun sain kahmittua syliini kirsikkapiiraan aineet. 

Postauksen alkuun piti tietysti jäädä ihmettelemään, että onkos se kirsikka muuten marja vai hedelmä. Asiaa googlettaessa huomasin onnekseni, että en ollut ainoa tyhmä. Enkä ole varma, tulinko sittenkään viisaammaksi. Netin ihmeellisessä maailmassa kun kerrottiin, että kirsikka on kivihedelmä eli luumarja. Eli ota tästä nyt selvää! Marja tai hedelmä - sama se. Hyvää on kuitenkin! Seuraava ohje on kirjasta Kokataan yhdessä italialaista.


Murea kirsikkapiiras 

 (Crostata di ciliegie)


  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl mantelirouhetta
  • hieman suolaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 125 g voita
  • 1 kanamuna + 1 keltuainen
  • 800 g kirsikoita
  • reilu desi sokeria
  • hieman jauhettua mausteneilikkaa
  • 1 luomusitruunan kuori raastettuna
  • munankeltuainen + 1 rkl maitoa voiteluun


Mittaa jauhot, mantelirouhe, suola ja sokeri kulhoon. Nypi voi jauhoihin. Sekoita myös kananmuna ja keltuainen hyvin joukkoon. Kun massa pysyy hyvin kasassa kulhossa, jatka vaivaamista työpöydällä. Pyöritä taikina palloksi, peitä voipaperilla ja siirrä tunniksi jääkaappiin.

Sitten seuraakin työläin vaihe, nimittäin kivien poisto kirsikoista. Tähän hommaan olisi saatavilla myös tarkoitukseen suunniteltuja kiven poistajapihtejä. Mutta kun en kuitenkaan käy siellä rakennustelineen päällä keikkumassa kuin harvakseltaan, niin ei ole tullut hankittua moista apuvälinettä. Hyvin sujui poisto ihan terävän veitsen avullakin. Veitsi puoleen väliin kirsikkaa ja kaivetaan kivi ulos. Ehkä noista pihdeistä olisi se hyöty, että operaation jälkeen keittiössä olisi vähemmän siivottavaa. Rapatessa tuppaa nimittäin roiskumaan!

Sitten valmistetaan kirsikkakompotti. Keitä kirsikoita sokerin ja mausteneilikan kanssa ilman kantta hiljaisella lämmöllä noin vartin ajan. Seoksesta pitäisi saada haihdutettua liika neste pois. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori seokseen. 

Jaa taikina kolmeen osaan. Yhdistä kaksi palleroista. Kauli niistä kahden kelmun välissä hieman piirasvuokaa (26-28 senttiä) suurempi pyöreä levy. Nosta taikina kelmun avulla vuokaan. Painele taikina vuoan reunoille ja pohjalle. Pistele haarukalla.

Kauli lopputaikinasta jauhotetulla alustalla suikaleita ristikkoa varten. Levitä kirsikkaseos piiraspohjalle. Asettele suikaleet ristikoksi piiraan päälle. Voitele taikinasuikaleet muna-maitoseoksella. Paista crostataa 180 asteessa uunin keskitasolla noin 45 minuuttia. Makeanhapan ja kivan rapsakka piiras maistuu pehmeän jätskin tai vaniljakastikkeen kera.

Biisisuositus: Brainstorm - My Star

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä vastustamattomalta! Meillä onnellisilla on takapihalla pari vuotta vanha kirsikkapuu, johon näytti vielä alkukesästä tulevan kymmenisen marjaa (siis luumarjaa hih), mutta eipä niistä yksikään sitten valmiiksi asti selvinnyt. Ensi kesänä saadaan piirakkaa toivottavasti jo omista marjoista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnea nuorelle puulle sekä satoisia ja makoisia tulevia kesiä :)

      Poista