4. toukokuuta 2014

Pieni on kaunista

Paljon makua, vähän aikaa ja vaivaa. Ei huono yhdistelmä! Seuraavat pikkusyötävät valmistuvat noin vartissa, joten yllätysvieraillekin ne sopivat. Meillä näitä naposteltiin antipastina. Ne käyvät myös herkkupaloiksi illanistujaisiin tai muuten vain piristykseksi keväisen sunnuntaipäivän raekuuron keskelle.

Voitaikinakierteet ovat nopeita ja helposti muunneltavia tarjottavia. Juustokierteitä saa ripottelemalla parmesaania tai muuta juustoa kierteiden päälle ennen paistamista (nämä uppoavat hyvin myös pikkuväkeen). Taikinaan voi myös painella erilaisia siemeniä tai yrttejä. Vain mielikuvitus on rajana. 

Parmankinkkukierteet (ohje: Suuri herkkupalakirja)

Parmankinkkukierteet

  • 2 pakastevoitaikinalevyä
  • kananmuna voiteluun
  • raastettua parmesaania
  • 4 parmankinkkuviipaletta
  • (oliiviöljyä)

Sulata voitaikinalevyt ja voitele ne kevyesti vatkatulla kananmunalla. Leikkaa levyt ohuiksi nauhoiksi. Pidä kiinni taikinatangon molemmista päistä ja kieritä nauhoja vastakkaisiin suuntiin. 

Asettele tangot kevyesti voidellulle pellille. Ripottele päälle parmesaaniraastetta. Anna paistua uunissa (210 astetta) kymmenisen minuuttia. 

Leikkaa parmankinkkuviipaleet pitkittäin puoliksi ja kiedo jokaisen kierteen ympärille. Pirskottele halutessasi hieman oliiviöljyä parmankinkun päälle juuri ennen tarjoilua.

Edellisestä ohjeesta ylimääräiseksi jäävää parmankinkkua voi hyödyntää seuraavassa reseptissä.

Täytetyt kirsikkatomaatit

Täytetyt kirsikkatomaatit

  • kirsikkatomaatteja
  • ricottajuustoa
  • parmesaania raastettuna
  • parmankinkkua hienonnettuna
  • basilikaa
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Leikkaa tomaatin kantapuolelta siivu pois ja kaavi ulos sisukset. Toiselta puolelta tomaattiakin voi leikata hyvin ohuen siivun pois, mikä helpottaa tarjoiltaessa tomaattien pystyssä pysymistä.

Sekoita juustoista tahna. Lisää joukkoon hienonnettu parmankinkku ja basilika. Notkista tahnaa hieman oliiviöljyllä ja mausta suolalla ja pippurilla. Täytä tomaatit seoksella.

Tomaatti-mozzarellavartaat (Ohje: Maku-lehti 2/2012)


Seuraavaksi perinteisistä perinteikkäin tomaatti-mozzarella-basilika yhdistelmä. Minä en kyllästy tähän komboon en sitten millään. Tässä Maku-lehden ohjeessa klassikko höystetään pestokastikkeella. Ihanaa!

Tomaatti-mozzarellavartaat

  • kirsikkatomaatteja
  • mozzarellaa
  • basilikaa

Pestokastike

  • ½ dl pinjansiemeniä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 2 ruukkua tuoretta basilikaa
  • 50 g parmesaania raastettuna
  • 1 ½ oliiviöljyä

Hienonna pestokastiketta varten pinjansiemenet ja valkosipulin kynnet monitoimikoneessa. Lisää mausteet. Kun aineista on muodostunut tahna, lisää joukkoon parmesaani. Lisää öljy ja sekoita tasaiseksi.

Pujota vartaisiin tomaattia, mozzarellaa ja basilikaa. Sivele pestokastiketta vartaiden päälle. 

Biisisuositus: Portishead - Small



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti