24. huhtikuuta 2014

On viulu vaiennut



Lammas ei ollut pääsiäisen juhlapöydän kunkku tänä vuonna, mutta saimme kokea monia muita kulinaristisia ilon aiheita. Lampaanviulun jämät päätyivät lopulta pitaleipiin. Se oli pääsiäislampaaltamme paras teko. Viulu on nyt vaiennut, mutta soitto ei raukene koskaan.

Pitaleivät

  • 2 ½ dl vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • pari rkl oliiviöljyä
  • noin 6 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola. Lisää jauhot vähitellen samalla taikinaa alustaen. Lorauta öljy mukaan loppuvaiheessa alustusta. Taikina on valmis, kun se alkaa irrota hyvin käsistä ja astiasta. Anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Pyörittele taikinasta 8 palloa ja kauli pyöreiksi leiviksi. Kohota leipiä liinan alla puoli tuntia. Paista 225 asteessa kunnes leivät ovat pullistuneet ja saaneet hiukan väriä. Tähän menee noin 12 minuuttia. 

Revi hävikki lampaanliha kahdella haarukalla lautasella pienemmäksi ja mausta sormisuolalla. Täytä pitaleivät haluamallasi tavalla. Meillä pitaleipien taskuun pujahti lampaan lisäksi salaattia, paprikaa, fetaa, oliiveja, marinoitua punasipulia sekä minttutsatsikia. 


Marinoidut punasipulit

  • 1 dl omenaviinietikkaa
  • ½ dl vettä
  • ½ dl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • pari pyöräytystä mustapippuria myllystä
  • pieni punasipuli ohuina renkaina

Liuota sokeri ja suola etikkavesiseokseen ja mausta mustapippurilla. Upota sipulirenkaat nesteeseen ja anna marinoitua vähintään tunti.


Minttutsatsiki

  • pari desiä maustamatonta jogurttia
  • ½ kurkku
  • 1 - 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • suolaa
  • rouhittua mustapippuria
  • pari rkl minttua hienonnettuna
  • oliiviöljyä

Valuta maustamatonta jogurttia suodatinpussin läpi jääkaapissa parisen tuntia. Paksumpaa kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia ei tarvitse valuttaa. Raasta kurkku ja puserra liika neste nyrkissä pois. Yhdistä jogurtti, kurkku ja mausteet. Lorauta lopuksi päälle hieman hyvää oliiviöljyä. Anna maustua hetki jääkaapissa.

Biisisuositus: Kate Bush - Violin

2 kommenttia:

  1. Minäkin tein pääsiäisenä marinoitua punasipulia. Se olikin yllättävän hyvää ja katosi alta aikayksikön, himo jäi. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittämättömän monipuolinen ja maittava lisuke. Söisi melkein sellaisenaan! Satsin tekee alta aikayksikön, eikä maksa paljoa! Säilyykin pitkään. Aika monta mairittelevaa tekijää :)

      Poista