2. maaliskuuta 2014

Garyn ranskalainen sipulikeitto



Australian Masterchef on lukuisista television ruokaohjelmista tämänhetkinen suosikkimme. Kilpailun lomassa myös Masterchef kokit jakavat oppejaan. Tällaiselta masterclass -oppitunnilta jäi mieleen seuraava lämmittävä ja tuhti ruoka. Keittoon ei tarvita monia aineita, mutta maku on sitäkin syvempi. Tässäkään ei ole oikotietä onneen, vaan maun syvyys tulee hartaasta ja kärsivällisestä sipulien karamellisoinnista. Karamellisoituneen sipulin, vivahteikkaan sherryn ja suolaisen juuston yhdistelmä on kertakaikkisen lumoava. Alla olevasta ohjeesta tulee kaksi isoa annosta.

Garyn ranskalalainen sipulikeitto  


  • oliiviöljyä
  • 25 g voita
  • kilo keltasipulia ohuina renkaina
  • ½ dl sherryä
  • ½ litraa lihalientä
  • 1 laakerinlehti
  • rosmariinin oksa
  • tuoretta timjamia
  • suolaa ja mustapippuria
  • paahdettua patonkia tai muuta leipää
  • 125 g raastettua gruyèreä
  • 50 g raastettua parmesaania


Sulata öljy ja voi kannellisessa paistinpannussa. Lisää sipulirenkaat ja hauduttele kannen alla 20 minuuttia välillä käännellen. Poista kansi ja jatka sipulien paistamista 30 - 40 minuuttia kunnes ne ovat karamellisoituneet kauniin ruskeiksi. 

Kaada sherry pannulle ja kiehauta. Lisää lihaliemi ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen vielä ilman kantta 10 - 20 minuuttia tai kunnes keitto on sopivan paksua. 

Paahda leipäviipaleet grillivastuksen alla ja leikkaa ne keskikokoisiksi kuutioiksi. Annostele keitto uuninkestäviin kulhoihin. Lisää keiton päälle ensin puolet juustoraasteesta, sitten paahdetut leipäpalaset ja päällimmäiseksi loput juustosta. Laita uuniin 300 asteeseen grillivastuksen alle 3 - 5 minuutiksi. Keitto on valmis nautittavaksi, kun juusto on sulanut ja saanut kauniin kullanruskean värin.   



Biisisuositus: 22-Pistepirkko - Onion Soup



8 kommenttia:

  1. Minä myös tykkään Australian MC:stä, menin taas vakoilemaan voittajan, voi mua... Mutta masterclassit on ihan rautaa! :D

    VastaaPoista
  2. Me yritetään vielä säilyttää jännitys! Ovat kyllä erihyviä nuo aussit :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne osaa tehdä homman niin YSTÄVÄLLISESTI, oikeasti uskoo, että kilpailijat on kavereita keskenään ja tuomarit on kivoja. Tai sitten ne osaa sumuttaa tosi hyvin :D

      Poista
    2. Samaa mieltä! USA:n vastaavaakin katsottu aiemmin ja siellä meininki on ihan eri.

      Poista
  3. Kyllä Australian MC tosiaan pieksee muiden maiden vastaavat show't... ja mullakin on tapana käydä lunttaamassa voittaja :D

    Osuinpas muuten ekaa kertaa blogiisi, mahtava löytö!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun eksyit meille Garyn johdattelemana! Saa nähdä, miten omat suosikit tulee pärjäämään kisassa :)

      Poista
  4. Sipulikeittoa ei ole tullutkaan tehtyä pitkään aikaan. Gruyere vaikuttaa hyvältä lisältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on jälleen niitä ruokia, jolloin tulee miettineeksi, miksi sitä ei tule tehtyä useammin. Kerrassaan herkullinen ja täyteläinen ruoka!

      Poista