21. lokakuuta 2013

Maailman Pastapäivä tulee - oletko valmis?Maailman Pastapäivää vietetään tämän viikon perjantaina 25.10.2013. Päivää on vietetty yhtäjaksoisesti jo vuodesta 1997 lähtien. Miten siis voi olla mahdollista, että meidänlaisilta pastanpurijoilta tällainen suuri juhlapäivä on jäänyt aikaisemmin huomaamatta? Päivän tarkoituksena on tuoda esiin pastan terveysvaikutteita ja luonnollisesti mainostaa sen herkullisuutta ja monipuolisuutta ruokana. Tämän vuoden Maailman Pastapäivän virallinen konferenssi ja siihen kuuluvat juhlallisuudet pidetään Istanbulissa. Pastapäivän teema on "Pasta: The Sustainable, Healthy and Delicious Food".  Viime vuonna pastapäivää juhlittiin Mexico Cityssä.

Me päätimme aloittaa kansainvälisen Pastapäivän juhlimisen jo tänään ja viettää kokonaista pastaviikkoa. Tarkoituksenamme on tehdä pastaa joka päivä. Vaikka pastan hiilihydraatit ovat hitaita ja se pitää nälän loitolla pitkään, ei se käytännössä taida varsinaista terveysruokaa olla. Pastan määrä ylittää meillä helposti hillityn 75g / hlö suosituksen ja oliiviöljyä, suolaa ja parmesaania (joskus myös voita ja kermaa) tulee annosteltua aika runsaalla kädellä. Voi olla että gaarderoobimme menee viikon päätteeksi uusiksi vaatekoon muuttumisen myötä.

Aloitamme yhdellä suurimmista klassikoista, spaghetti alla puttanescasta, "ilotytön pastasta". Sen joidenkin mielestä jopa vastenmielisen karvas ja hapan maku sekä vieläkin tiukempi haju on kuitenkin mielestämme hyvin italialaista. Kaukana kotoisista kermaisista, pehmeistä pastoista, mutta omalaatuisuudessaan hyvin koukuttava.

Tässäkin klassikkopastassa reseptin liikkumavara on hyvin pieni. Monissa ohjeissa on myös sipulia, mutta harvemmin sitä näkee kuitenkaan alkukielisissä versioissa. Joissakin resepteissä esiintyvä tonnikala menee jo "tuunauksen" puolelle.

Spaghetti alla Puttanesca


  • 4 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
  • 1 murskattu peperoncino (kuivattu chili)
  • 6 anjovis- tai sardellifileetä
  • 600 g kuorittuja tomaatteja (1½ purkkia )
  • 100 g puolitettuja mustia oliiveja
  • 1 rkl kapriksia
  • kourallinen hienonnettua lehtipersiljaa
  • 350 g spagettia

Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi. Kuivapastan keittäminen vaatii paljon vettä ja vähintään teelusikallisen (mieluummin ruokalusikallisen) suolaa vesilitraa kohden. 

Liruta oliiviöljy kohtalaisen kuumalle pannulle ja freesaa valkosipulia, peperoncinoa ja anjovisfileitä muutama minuutti. Hämmentele, kunnes anjovikset hajoavat. Älä polta valkosipulia. Jos niin käy, aloita alusta. Lisää pannulle oliivit ja kaprikset, ja anna porista taas pari minuuttia. Kaada joukkoon kuoritut tomaatit rikkomatta niitä. Lisää osa persiljasta ja keittele kymmenen minuuttia.

Nyt voit laittaa pastan hyvin kiehuvaan veteen. Laita hälytys minuuttia ennen suositeltua keittoaikaa. Voit hajoitella tomaatit kastikkeessa ja lisätä siihen pastan keitinvettä, jos rakenne menee liian tiukaksi. Kellon soidessa tarkista spagetin kypsyys (napakka al dente), valuta mutta älä huuhtele, ja kaada kastikkeen joukkoon. Sekoita kunnolla ja lisää loput persiljasta. Annostele ja yritä tulla toimeen ilman parmesaania, se ei yleensä kuulu tähän pastaan.

Viinisuositus: Emilia Appassimento 

Biisisuositus: Arctic Monkeys - She`s Thunderstorms

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti