2. toukokuuta 2013

No-knead bread


Kummastuttaa, miksi en ole aikaisemmin törmännyt tähän padassa valmistettavaan leipäohjeeseen. Nyt kun olen etsinyt asiasta enemmän tietoa, resepti tulee vastaan ihan joka paikassa. Alkuperäinen ohje on Jim Laheyn leipomosta Manhattanilta. Kun Mark Bittman julkaisi reseptin New York Timesissa vuonna 2006, alkoi leivän maailmanvalloitus, ja siitä lähtien ohje on ihastuttanut helppoudellaan ihmisiä ympäri maailman. Pitihän ohje nyt testata, kun maailman parhaaksi leiväksikin tätä on tituleerattu. Minusta tuli kyllä välittömästi fani leivän rapean kuoren, pehmeän sisuksen ja tietysti maun vuoksi. Leivän jujuna on pitkä kohotusaika, vaivaamattomuus ja valurautapadassa paistaminen.

No-knead bread 

  • 7,2 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl suolaa (alkuperäisessä ohjeessa 1 1/4 tl)
  • 1/4 tl kuivahiivaa
  • 3,6 dl reilusti kädenlämpöistä vettä

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja lisää vesi nopeasti käsin sekoittaen. Älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan 12 - 18 tunniksi.

Kun taikinan pinnalle on ilmestynyt kuplia (kuva 1), on hiiva ja pitkä kohotusaika tehneet tehtävänsä ja taikina on valmis jatkotyöstöön. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja painele ilmakuplat taikinasta pois levittämällä taikina tasaiseksi. Kääntele reunat sitten keskustaan päin ja kiepsauta taikina leipäkoriin, johon olet levittänyt puhtaan leivinliinan ja runsaasti jauhoja (kuva 2). Nostele liinan reunat taikinan päälle ja anna kohota vielä pari tuntia. 


Kuumenna uuni 225 asteeseen. Laita uuniin kuumenemisen ajaksi valurautainen kannellinen pata. Astia voi olla myös teräskattila, kunhan siinä on kansi. Ota kuuma pata uunista ja kiepsauta leipä kattilaan pyyhkeen avulla (kuva 3). Sitten kansi padan päälle ja leipä uuniin puoleksi tunniksi. Ota lopuksi vielä kansi pois ja paista 15 - 30 minuuttia kunnes leipä saa kauniin värin (kuva 4). Kumoa valmis leipä ritilälle jäähtymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti