1. huhtikuuta 2013

Parathat ja tomaattiraita



Valmistin Rogan Josh -lampaalle lisukkeeksi parathoja sekä tomaattiraitaa. Käytin parathoihin pelkästään täysjyvävehnäjauhoja, koska saatavilla ei ollut chapati- tai maidajauhoja. Täysjyvävehnäjauhot käyvät kuitenkin oikein hyvin, paremmin kuin puolikarkeat jauhot.

Parathat (6 leipää)

  • 200 g täysjyvävehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 1 3/4 dl haaleaa vettä
  • 1 rkl gheetä
  • gheetä paistamiseen

Valmista ensin ghee, joka on siis kirkastettua voita. Sulata suolatonta voita kattilassa ja anna levätä poissa hellalta puolisen tuntia, kunnes sakka on painunut kattilan pohjalle. Kuori pois mahdollisesti voin pinnalle noussut kuona. Kaada kirkastunut voi varovasti erilleen, jotta sakka ei sekoitu siihen.

Siivilöi jauhot ja suola kulhoon. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja lisää siihen vesi ja ghee. Sekoita kunnes taikina on pehmeää ja notkeaa. Vaivaa taikinaa jauhotetulla alustalla viitisen minuuttia. Laita taikina lepäämään öljyttyyn kulhoon puoleksi tunniksi. Jaa taikina kuuteen osaan.

Kaulitse taikinapallot ohuiksi leiviksi. Voitele leivät gheellä. Taita leivät uudestaan, ja voitele taas ohuelti. Taita jälleen ja kaulitse leivät noin kolme kertaa suuremmiksi. Peitä parathat liinalla ja paista yksitellen esimerkiksi valurautapannulla. Voitele pannu kevyesti gheellä. Taputtele leipää käsien välissä juuri ennen paistamista, jotta ylimääräinen jauho tippuu pois.

Paista parathaa noin yksi minuutti kummaltakin puolelta. Leipä on valmis, kun sen pinnalla on kauniita ruskeita läiskiä. Pidä valmiit leivät liinan alla peitettynä, jotta voit tarjota leivät vielä lämpiminä.    


Tomaattiraita

  • 2 ½ dl jogurttia
  • suolaa ja pippuria
  • 1/4 tl jauhettua roomankuminaa
  • 1 iso tomaatti 
  • ½ pienestä sipulista 
  • korianterinlehtiä 

Vatkaa jogurtti ja mausta se suolalla, pippurilla ja roomankuminalla. Pilko tomaatin malto pieniksi kuutoiksi ja hienonna sipuli. Sekoita kaikki ainekset ja kaada tarjoiluastiaan, Koristele tuoreella korianterilla.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti