19. tammikuuta 2017

Vaihtamalla paranee - nyhtökaura-kaalilaatikko



Olisinko uskonut, että yhtä lemppariarkiruoistani pystyy tuunaamalla parantamaan - ja vieläpä lihattomaan suuntaan? Täytyy myöntää, että olin hieman skeptinen, mutta johonkin jääkaappiin hamstraamani nyhtökaura oli nyt vain työnnettävä ennen kuin parasta ennen päiväys tulisi vastaan. Tämä idea tuli ensimmäisenä mieleen. Ja hyvä niin; seuraavan kerran kaalilaatikkohimon iskiessä en aio jauhelihaa muistellakkaan.     


Nyhtökaura-kaalilaatikko


  • 1 paketti (250 g) maustamatonta nyhtökauraa 
  • keskikokoinen keräkaali
  • 2 sipulia
  • öljyä paistamiseen
  • siirappia
  • suolaa ja pippuria
  • 1 ½ dl riisiä (voi käyttää myös rikottuja ohrasuurimoita)
  • noin ½ litraa kasvislientä
  • kuivattua meiramia

Suikaloi kaali ja hienonna sipuli. Paista kaali-sipuliseosta pannulla parissa erässä, kunnes kaali saa hiukan väriä ja pehmenee. Lisää pannulle vettä ja lisää muutama kunnon loraus siirappia. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Hauduttele kymmenisen minuuttia. Keitä tällä välin riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Tee myös kasvisliemi valmiiksi. 

Paista nyhtökaura pannulla ja mausta seos suolalla ja pippurilla. Sekoita riisi, kaali-sipuliseos ja nyhtökaura keskenään voidellussa uunivuoassa. Heitä sekaan hyppysellinen kuivattua meiramia ja suolaa tarvittaessa. Lisää sopiva määrä kasvislientä (niin että seos lähes peittyy) sekä valuta pinnalle muutama siirappiraita. Itse ripottelin päälle vielä muutaman nokareen voita, mutta vegaaniversiossa voin voi tietysti jättää poiskin. 

Kypsennä laatikkoa ilman kantta uunin alatasolla 200 asteessa noin tunti. Lisää kansi (tarvittaessa jo aiemmin, jos pinta ruskistuu liikaa) ja jatka kypsentämistä 150 asteessa vielä noin tunnin verran.



Biisisuositus: The Rolling Stones - Hate To See You


1 kommentti:

  1. Hyvä idea, täytyypä pistää muistiin! Täällä kokeiltiin viikonloppuna porotonta käristystä nyhtökaurasta ja yllättävän hyvin tuo pärjäsi originaalin rinnalla - kirjaimellisesti, sillä teimme samalla vertailun vuoksi myös perinteistä poronkäristystä :)

    VastaaPoista