18. marraskuuta 2015

Kuhan perkasin



Saatiin vastapyydetty kuha. Pyyteettömästi lahjaksi se saatiin. Kokonaisena, ei fileoituna. Kuhaa tuijottaessani mietin, miten hieno ja arvokas lahja. Toivottavasti en pilaa sitä huonolla kalankäsittelyn taidollani. Aina tässä tilanteessa ihmettelen, miksi ostamme kalan useimmiten valmiiksi fileinä, tai jos ostamme sen joskus kokonaisena, täytämme sen ja laitamme uuniin. Tämäkin on kyllä herkullinen kalan valmistustapa, mutta huvittaa jotenkin tuo fileoimisen tuska. Se on osaamattomuutta johtuen siitä, että ei ole viitsinyt opetella. On halunnut päästä helpommalla. 

Perkasin kuhan. Olin aika ylpeäkin lopputuloksesta, vaikka ei minua välttämättä värvättäisi kalankäsittely näytökseen. Ihan hyvät fileet tuli kuitenkin, eikä ruotojakaan kukaan tunnustanut löytäneensä. Tein taas sen päätöksen, että ostamme kokonaista kalaa (ainakin välillä) ja minähän perkaan ne pirulaiset itse!

Kun kuha oli päässyt karvoistaan ja pötkötteli jääkaapissa, piti keksiä jokin kunniakas tapa kokata se. Sitten silmiini osui tämä resepti Henri Alénin ja Annukka Oksasen Vuoden keittokirjasta. Paistettu kuha saa tässä kaverikseen raikkaan ja niin makua täynnä olevan antiboisekastikkeen. Lopputulos vaalean kalan ja välimerellisen kastikkeen liitosta on täydellinen, niin täydellinen.


Kuhaa ja antiboisekastiketta


  • 4 kuhafilettä
  • voita
  • vehnäjauhoja
  • 1 rkl kapriksia
  • suolaa ja pippuria
Antiboisekastike:

  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ punasipuli
  • 10 basilikan lehteä
  • 10 kivetöntä Kalamata -oliivia
  • 1 ½ dl oliiviöljyä
  • 4 timjaminoksaa
  • 5 luumutomaattia
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria

Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Hienonna punasipuli ja basilika. Leikkaa oliivit neljään osaan. Lämmitä oliiviöljy pannulla ja lisää valkosipulit, timjaminoksat ja puolet basilikasta. Nosta pannu sivuun ja anna maustua puoli tuntia huoneenlämmössä.

Tee tomaattien kantoihin ristiviillot ja upota ne kiehuvaan veteen kunnes kuori alkaa hieman irrota. Nosta tomaatit reikäkauhalla kulhoon, jossa on jääkylmää vettä. Irrota kuori, halkaise tomaatit ja poista siemenet. Leikkaa tomaatit kuutioiksi ja heitä kulhoon. Siivilöi mausteöljy tomaattien päälle. 

Sekoita lopuksi punasipuli, oliivit, sitruunan mehu ja loput basilikasta tomaattien joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla. 

Mausta kuhafileet suolalla ja pyöräytä vehnäjauhoissa. Paista pannulla kullanruskeiksi. Lisää pannulle valutettuja kapriksia. Asettele kalat kapriksineen lautaselle ja lusikoi päälle antiboisekastiketta.



Biisisuositus: Joe Bonamassa with Beth Hart - I´ll Take Care of You



2 kommenttia:

  1. Mitä helvettiä tuon reseptin jälkee voisit tarjoilla yhtä hyvin vaikka pakaste seitä. Kuhalla on hyvin elegantti hienostunut herkkä maku sitä ei saa pilata basilikalla tai valkosipulilla paneroinnista puhumattakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan kuha yksi hienoimmista kaloistamme ja usein valmistammekin sen hyvin simppelisti. Mutta kun mieli halajaa uusia makuelämyksiä, kannattaa välillä kokeilla jotain rohkeampaa. Jos Clapton, Beatles ja Rollarit eivät olisi sorkkineet pyhiä bluesjuuriaan, olisi jotain hienoa saattanut jäädä syntymättä...

      Poista