31. maaliskuuta 2013

Parsaa ja hollandaisekastiketta

Tämä klassikko kuuluu keväisten alkuruokiemme kärkikastiin. Hollandaisekastikkeesta löytyy monia eri tekotapoja reduktion kanssa tai ilman. Me valmistimme soosin perinteikkään teoksen Le Cordon Bleu Keittotaidon Akatemia oppien mukaan. Vaikka kastikkeen teko vaikuttaa yksinkertaiselta, voi sen helposti mokata, jos ei ole tarkkana. Tämä tuli itsekin todistettua, kun ensimmäinen versio juoksettui. Juoksettuneen kastikkeenkin voi vielä yrittää korjata, mutta me teimme suosiolla uuden tekeleen, josta tulikin sitten täydellistä.



Hollandaisekastike

  • 175 g kirkastettua voita
  • 3 huoneenlämpöistä munankeltuaista
  • 3 rkl kuumaa vettä
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa
  • valkopippuria

1. Valmistetaan ensin kirkastettu voi. Keittotaidon Akatemiassa neuvotaan käyttämään suolatonta voita, mutta me käytimme olosuhteiden pakosta normaalisuolaista voita. Sulatetaan voi kattilassa miedolla lämmöllä. Nostetaan kattila hellalta ja kerätään pinnalle muodostunut vaahto lusikalla pois. Annetaan heran laskeutua kattilan pohjalle. Tämä vie noin vartin. Lusikoidaan kirkastettu voi talteen.  

2. Nyt alkaa liikunnallinen osuus. Vatkataan vesihauteessa käsivispilällä keltuaiset ja kuuma vesi kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkausrytmiä voi hakea biisisuosituksestamme, mainiosta Ray Charlesin ja Blues Brothersin Twist it -esityksestä. Noin kolmen minuutin kuluttua seos on muuttunut vaaleaksi vaahdoksi (ja naamasi väri punertavaksi). Kolme minuuttia on yllättävän pitkä aika, joten ellet ole vispauksen ammattilainen, sheikkaus tuntuu jo varmasti ranteessasi. Nostetaan kattila syrjään, mutta huilia ei vielä saa.

3. Nyt lisätään kirkastettu voi vähän kerrallaan ja vatkataan jälleen aina lisäyksen jälkeen voimakkaasti, jotta voi ehtii sekoittua kunnolla vaahtoon. 

4. Vatkataan lopuksi joukkoon puolikkaan sitruunan mehu ohuena nauhana. Maustetaan suolalla ja valkopippurilla. 

  


Parsan valmistus

Napsauta parsoista puumaiset varsien tyvet pois ja kuori varret ohuesti. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat napakan kypsiä. Nosta kuivumaan talouspaperin päälle. Asettele lautaselle ja nauti herkullisen hollandaisekastikkeen kanssa.

Biisisuositus: Blues Brothers ja Ray Charles - Twist it (Shake Your Tail Feather)
Juomasuositus: kevyen sitruksinen Val d'Oca Prosecco, hinta 10,07 euroa

17. maaliskuuta 2013

Amerikkalainen juustokakku

Mikäpä kruunaisi amerikkalaisen illan paremmin kuin perinteinen cheesecake. Loistavan New York Cheesecake -reseptin tarjoili blogi nimeltä Terhin keittiössä. Käytin leipomiseen 24 cm irtopohjavuokaa. Lopputulos on koostumukseltaan ja maultaan täydellisyyttä hipova!


Amerikkalainen juustokakku

Pohja:

  • 200 g Digestive keksejä
  • 125 g voisulaa
  • 2 rkl sokeria

Murskaa keksit ja sekoita keksimurut sekä sokeri sulatettuun voihin. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla ja taputtele seos vuoan pohjalle. Paista pohjaa 165 asteessa kymmenisen minuuttia ja jäähdytä.  

Täyte:

  • 3 pakettia maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
  • 3 dl sokeria
  • 3 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 4 kananmunaa
  • 150 g ranskankermaa
  • puristettua sitruunan mehua maun mukaan

Vatkaa tuorejuusto, sokerit ja jauhot sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Lisää yksi kananmuna kerrallaan seokseen kevyesti vatkaten. Lisää ranskankerma ja puristettu sitruunan mehu joukkoon. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle. Paista kakkua 165 asteisessa uunissa reilu tunti tai kunnes kakun pinta on saanut kauniin värin.

Nosta hyvin jäähtynyt kakku jääkappiin tekeytymään. Itse käytän tekeytymisestä muuten hauskaa sanaa ässehtiä, joka on tarttunut mukaani jostakin päin Suomea. Eli anna ässehtiä mielellään yön yli. Kakku vie kielen mennessään ihan sellaisenaankin, mutta tein siihen vielä mansikoista kastikkeen, kun niitä sattui olemaan pakastimessa jäljellä.

Mansikkakastike:

  • 5 dl mansikoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 2 rkl tomusokeria
  • hiukan puristettua sitruunamehua 

Soseuta sauvasekoittimella sulatetut mansikat, tomusokeri ja sitruunamehu. Tarjoile juustokakun kanssa.

You ain't nothing but a hot dog



Tämän illan teema lähti liikkeelle viinistä, joka löytyi Ruotsin laivalta. Elvis the King Cabernet Sauvignon oli tietysti pakollinen ostos Elvis -fanille, mutta voin suositella sitä myös muillekin makunsa puolesta. Rokkiviineistä olen maistanut aikaisemmin Motörhead -viiniä, josta jäi hieman ylihinnoiteltu maku (pullo noin 15 euroa). Odotukset eivät siis olleet korkealla Elvis -viininkään suhteen, mutta tämähän osui ja upposi. Eikä laivan tax free hinta ollut kuin noin 10 euroa. Harmikseni en ole bongannut tätä viiniä alkosta, se olisi must have -viini esimerkiksi grilliruoalle. Viiniä tuottaa Elvis Presley Wine Cellars, ja heidän sivuillaan www.elviswine.com voi käydä tutustumassa tähän tuotteeseen paremmin. Elvis -viini sai kyytipojakseen tänä iltana hodareita ja ribsejä amerikan malliin. Jälkkäriksi nautimme amerikkalaista juustokakkua.



Hodarien teossa ei sitten päätetty mennä helpoimman kautta, vaan teimme itse myös hodarisämpylät. Resepti löytyi jenkkiläisestä blogista nimeltään Annie's Eats. Annie kiteyttää ruokafilosofiassaan, että ruoanlaiton täytyy olla hauskaa. Tämähän toteutui, kun nelivuotiaan kanssa annoimme jauhojen pöllytä keittiössä. Ja se lopputulos! En enää ikinä kotona valmista hodareita teollisista sämpylöistä. Näistä tuli perheeseemme uusi suosikki.

Sämpylän sisään sujautettiin pitkä frankfurter -tyylinen nakki, itse tehtyä sipulikastiketta ja coleslawta sekä amerikkalaista sinappia. Ketsuppipullo olisi muutoin jäänyt jääkaappiin, mutta perijätär ei oikein syttynyt ketsupittomalle hodarille.



Hot Dog sämpylät (8 kpl)


  • 1 rkl sokeria
  • 15 g tuorehiivaa
  • ½ dl lämmintä vettä
  • 2,5 dl lämmintä maitoa
  • 1 rkl öljyä
  • 1 tl suolaa
  • noin 7-9 dl jauhoja
  • voitelemiseen kananmuna ja tilkka vettä

Sulata sokeri ja hiiva kulhossa lämpimään veteen. Lisää lämmin maito, öljy ja suola. Alusta noin 7 dl jauhoja taikinaan. Tämän jälkeen lisää jauhoja vähän kerrallaan kunnes taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kevyesti öljytyssä kulhossa liinan alla noin tunti. 

Pyörittele taikinasta kevyesti öljytyllä alustalla 8 pitkulaista sämpylää. Kohota vielä leivinpaperilla liinan alla noin 45 minuuttia. Voitele ja paista 200 asteisessa uunissa 18-20 minuuttia kunnes sämpylät ovat kauniin ruskeita.

Sipulikastike Hot Dogille 

(New York Pushcart Hot Dog Onion sauce)
  • 2 sipulia viipaloituna
  • 2 rkl öljyä
  • ½ dl ketsuppia
  • ripaus jauhettua kanelia
  • muutama tippa tabascoa
  • ½ tl chilijauhetta
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 dl vettä

Viipaloi sipuli ja kuumenna öljy paistinpannulla. Kuullota sipuleita pannulla muutama minuutti, kunnes väri muuttuu kullan keltaiseksi. Lisää ketsuppi, kaneli, tabasco, chilijauhe ja suola. Kaada joukkoon vesi ja vähennä hönkää liedeltä. Anna kiehua ilman kantta kymmenisen minuuttia, kunnes rakenne on sopivan sakea.




Viinisuositus : Elvis the King Cabernet
Biisisuositus : Mitäs luulisit ?


10. maaliskuuta 2013

Helppoa nautintoa


Panna cotta on jälkkäri vailla vertaa. Sen voi valmistaa vaikka jo herkuttelua edeltävänä iltana. Mielestäni aito vanilja tuo keitettyyn kermaan oikeaa makua, vaikkakaan alkuperäiseen piemontelaiseen panna cotta reseptiin vanilja ei kuulu. Alla olevasta ohjeesta riittää kolmelle nautinnon nälkäiselle.

Vaniljainen panna cotta

  • 3 dl kuohukermaa
  • 50 g sokeria
  • ½ vaniljatanko
  • 1 ½ liivatelehteä


Laita liivatelehdet likoamaan väljään kylmään veteen 10 minuutiksi. Halkaise vaniljatanko ja lisää se siemenineen kattilaan kerman ja sokerin kanssa. Kiehauta seos. Purista liivatteista vesi pois ja sekoita huolellisesti kuumaan nesteeseen. Anna jäähtyä hiukan, jonka jälkeen kaada seos annosmaljoihin. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.

Perus panna cottaan saa helposti vaihtelua, kun muuttaa lisuketta. Lisukkeena voi tarjota, marjoja, hedelmiä tai näistä tehtyjä kastikkeita. Tämänkertaisen version täydentävät passionhedelmistä tehty kastike sekä karamellisoidut pinjansiemenet.

Passionkastike

  • 3 passionhedelmää
  • vettä 
  • tomusokeria

Koverra kolmesta passionhedelmästä sisus kattilaan. Lisää pari ruokalusikallista vettä ja makusi mukaan tomusokeria. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä muutama minuutti. Mikäli et pidä hedelmän siemenistä, siivilöi ne pois. Lisää jäähtynyt kastike panna cottan pinnalle. Siirrä jääkaappiin odottamaan nautiskelua. 


Karamellisoidut pinjansiemenet

  • 25 g hienoa sokeria
  • 25 g pinjansiemeniä

Paahda pinjansiemenet kuumalla pannulla. Varo kärventämästä niitä. Kuumenna sokeri pannulla keskilämmöllä kunnes se on kokonaan sulanut. Nakkaa pinjansiemenet pannulle sokerin sekaan. Nosta kauttaaltaan sokerissa uineet pinjansiemenet öljytylle leivinpaperille jäähtymään. Murskaa massa ja ripottele panna cottan päälle.

3. maaliskuuta 2013

Vuohenjuustolla täytetyt viikunat

Tämä ruoka on täydellinen tunnelmanluoja ja aloittaja pitkälle menulle. Makean, suolaisen ja happaman maut pääsevät herättelemään kaikkia makunystyröitäsi. Ohje on peräisin Gordon Ramsaylta ja riittää saamaan neljä ruokailijaa janoamaan lisää varsinaiselta pääruoalta.

Vuohenjuustolla täytetyt viikunat

  • 8 tuoretta, kypsää viikunaa
  • 100 g pehmeää vuohenjuustoa
  • kourallinen ruohosipulia silputtuna
  • hyvää balsamiviinietikkaa
  • 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
  • tuoretta timjamia

Leikkaa viikunoista kärki pois ja tee jokaisen päähän ristiviilto. Avaa viikunat puoleenväliin niin, että saat ne täytettyä vuohenjuustolla. Ripottele ruohosipuli ja pirskottele basamiviinietikka juuston päälle. Lisää lopuksi vielä kuumalla pannulla paahdetut pinjansiemenet ja riivityt timjaminlehdet.

Laita täytetyt viikunat ison foliopalan päälle ja taittele foliosta tiivis nyytti. Paista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä alkupalana. Tätä herkkua et voi vastustaa!  




2. maaliskuuta 2013

Rimpsuluut uunissa (Baby Back Ribs)


Talvella kun grillikauteen on vielä aikaa, kannattaa kokeilla ribsien valmistamista kokonaan uunissa. Nämä rimpsuluut eivät olleet kuivia, vaan meheviä ja pinnaltaan mukavan paahtuneita ja mausteisia. Aikaa hommaan menee helposti 4 tuntia, tosin suurimman osan ajasta luut ovat uunissa. Silloin on hyvää aikaa valmistella lisukkeita ja kattausta.

Poista ensin rimpsuluiden takapuolelta vaalea ohut kalvo. Kunhan saat nurkasta kiinni, kalvon pitäisi lähteä suhteellisen helposti repimällä irti.

Hiero kuivamausteseos öljyttyjen rimpsuluiden pintaan ja kiedo ne tiukasti pariin kerrokseen foliota. Uuni miedolle lämmölle (125 astetta) ja paketit uuniritilän päälle. Alimmaiseksi uunipannu jonka pohjalle litra vettä levittämään uuniin kosteutta. Annetaan hitaasti kypsyä kolmisen tuntia.


Kuivamausteseos rimpsuluille (baby back ribs)

  • 2 - 3 rimpsuluuriviä
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 2 tl sipulijauhetta
  • 1 tl mustapippuria
  • ½ tl jauhettuja fenkolin siemeniä
  • ½ tl kuivattua timjamia
  • ½ tl sitruunapippuria

Ota ribsit uunista ja nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Avaa ribsinyytit ja levitä niiden pinnalle reippaasti glaseerauskastiketta. Jos sinulla on kastikkeeseen oma loistava ohje, hyvä niin, mutta monet valmiitkin BBQ- kastikkeet ovat todella hyviä. Meillä käytettiin Santa Marian hickory-savuaromilla maustettua american BBQ saucea. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja glaseeraa ribsejä sen päällä yhteensä noin varttitunti. Kääntele ja valele pariin otteeseen kastikeella. Meillä homma toimi ainakin upeasti, kesällä kokeillaan sitten viimeinen vaihe grillissä.

Biisisuositus: Lynyrd Skynyrd - Freebird



Ribsien komppiryhmä

Ribsien kaverina tarjottiin mm. coleslawta ja kahta lisukedippiä; guacamolea ja tomaattisalsaa. Coleslaw oli hyvää, mutta pöllön mielestä ei täydellistä, joten jääköön sen postaaminen vielä täydellistä onnistumista odottelemaan. Seuraavista dippiohjeista riittää neljälle lisukkeeksi.


Guacamole

Guacamolesta löytyy ohjeita pilvin pimein. Tämä resepti on muunnelma ohjeesta, joka löytyy osoitteesta allrecipes.com. Lisäsin alkuperäiseen ohjeeseen vielä tuoretta chiliä. Näin maku nousee vielä uuteen lentoon.

  • kaksi kypsää avokadoa
  • ¾ limen mehu
  • ¾ tl suolaa
  • yksi keskikokoinen sipuli
  • ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • 1 ½  luumutomaattia 
  • yksi iso valkosipulinkynsi
  • puolikas tuore punainen chili ilman siemeniä
  • ripaus cayenne pippuria

Muussaa avokadot, limen mehu ja suola morttelissa tai kulhossa. Poista tomaateista siemenet ja kuutioi malto pieneksi. Lisää tomaattikuutiot ja pilkottu sipuli sekä hienonnettu korianteri ja valkosipuli avokadotahnaan. Mausta hienonnetulla chilillä ja cayenne pippurilla. Anna maustua kylmässä tarjoiluun saakka.  

Tomaattisalsa  

Tämä ohje löytyi maaliskuun Pirkka -lehdestä. Salsa on nopeatekoinen ja sopii raikkautensa puolesta mainiosti liharuokien lisukkeeksi.

  • 6 luumutomaattia
  • 1 reilun kokoinen punasipuli
  • 1 - 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tuore punainen chili
  • kunnon loraus hyvää oliiviöljyä
  • ½ limen mehu
  • ½ dl tuoretta korianteria hienonnettuna
  • suolaa ja pippuria maun mukaan

Poista tomaateista siemenet ja kuutioi malto. Lisää tomaattikuutioiden joukkoon hienonnetut sipulit ja chili. Lisää öljy, limen mehu ja mausteet. Laita jääkaappiin odottamaan nauttimista.